Nieuwe Autismecafés voor en door ouders

We begonnen het nieuwe jaar goed met de opening van Autismecafé Assen op 22 januari. In het bijzonder multifunctionele gebouw Het Schakelveld werd het ouderteam door de beheerder bovendien goed in de watten gelegd, een warm welkom! Eind maart opent vervolgens Autismecafé Waalwijk haar deuren en daarmee zijn er dan vijftien Autismecafés voor en door ouders. Dat er nog vele mogen volgen...

Nieuwe website

De website www.autismecafe.nl heeft een nieuw jasje gekregen. Alle locaties hebben bovendien een eigen pagina gekregen zodat je als bezoeker snel kunt zien waar je moet zijn en wanneer de volgende bijeenkomst bij jou in de buurt gepland staat. Ook achter de schermen is er veel veranderd; alle ouderteams kunnen nu zelf de agenda bijhouden en de gegevens van hun eigen locatiepagina. Het servicecentrum voor de ouderteam (met handige dingen zoals draaiboeken, evaluatieformulieren, standaardbrieven en templates voor uitnodigingen) is meteen ook opgefrist, maar daar zie je als 'gewone webbezoeker' natuurlijk niks van.

Ouders Praten Mee, Autisme is maatwerk

In een reeks speciale Autismecaféavonden brachten we afgelopen maanden het gesprek op gang tussen beleidsmakers en ouders over wat er nodig is aan ondersteuning voor gezinnen met kinderen met autisme, hoe gemeentes dat handen en voeten gaan geven en wat ouders en gemeente elkaar te bieden hebben. De (voorlopig) laatste avond staat ingepland op 26 maart in Renkum, een proeftuin-gemeente uit het project Vanuit Autisme Bekeken.

Verslagen van die avonden maar ook veel gestelde vragen (& antwoorden!) zijn te vinden op www.ouderspratenmee.nl

Première Iemand zoals ik

Rond Wereld Autisme Dag op 2 april organiseert de Nederlandse Vereniging voor Autisme de Autismeweek om meer bekendheid te geven aan autisme voor het grote publiek. In Autismecafé Leiden gaat op 2 april de documentaire Iemand zoals ik met Birsen Basar in de hoofdrol in première. Na een korte introductie door gespreksleider Greet Meesters wordt de documentaire vertoond (40 minuten). Daarna is er gelegenheid tot vragen stellen en een gesprek met de zaal.

Vijf jaar Verwendag

Voor het vijfde jaar zijn we betrokken bij de organisatie van de landelijke Verwendag voor ouders van een kind met autisme. Als alles goed gaat (lees; de financiering rond komt) is het dit jaar op zaterdag 29 augustus, zoals altijd op Landgoed de Horst in Driebergen. Meer informatie over deze dag - en ook over de boeiende studiedagen (over omgaan met boosheid bijvoorbeeld en het Autisme BelevingsCircuit) en facebookgroepen voor ouders - is te vinden op www.verwendagouders.nl